Brandweer bevrijdt bestuurder graafmachine

Brandweer bevrijdt bestuurder graafmachine

Bij een technisch complexe beknelling heeft de brandweer vanmorgen enkele uren werk gehad om een 37-jarige man uit Halle te bevrijden. Bij sloopwerkzaamheden aan de Berlageweg (het voormalig faculteitsgebouw Bouwkunde van de TU Delft) raakte de man rond 08.30 uur bekneld in de cabine van zijn graafmachine.

De man is rond 13.00 uur ’s middags in stabiele toestand naar het Erasmus MC vervoerd in Rotterdam. Even voor 8.30 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval met een kraan en een betonplaat die daarop was gevallen. Ter plaatse bleek het te gaan om een graafmachine waarop een betonnen vloer (met daaraan nog een steunbalk) was gevallen. De plaat was zijwaarts op de graafmachine gekomen, waardoor de cabine van de bestuurder verwrongen raakte. Het rechterbeen van de bestuurder kwam hierbij bekneld te zitten. Hoe het ongeval precies ontstond is onbekend.

Alvorens de man uit zijn beknelde positie bevrijd kon worden, moest de cabine eerst bereikbaar gemaakt worden. De betonnen plaat met balk die op de cabine leunde werd daartoe eerst gestabiliseerd en vervolgens in delen van de cabine verwijderd. Vanwege de enorme gewichten en bijpassende krachten was dat een complexe inzet. Hierbij zijn drie kranen (van zowel brandweer als sloopbedrijf) en het nodige redgereedschap ingezet. Gedurende de gehele operatie hield personeel van zowel ambulance als traumahelicopter de toestand van de gewonde man in de gaten en nam waar nodig medische maatregelen.

Toen de cabine eenmaal vrij was kon de brandweer deze ‘openbreken’. Daarop werd de man bevrijd en aan de ambulance aangeboden. Zijn toestand was stabiel en hij was aanspreekbaar. Hij is onder politiebegeleiding naar het Erasmus MC vervoerd. Daar leken zijn verwondingen mee te vallen. Ter plaatse is nazorg voor aanwezige collega’s van het slachtoffer opgestart. Hierbij hebben de hulpdiensten een korte toelichting op hun optreden gegeven, heeft namens de TU Delft de rector magnificus zijn medeleven betoond en heeft het sloopbedrijf de zorg voor het terrein en zijn medewerkers weer overgenomen.