Brandweer bekijkt inzet videocopter

Brandweer bekijkt inzet videocopter

Dinsdagmiddag heeft de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht de firma Hobrand uitgenodigd voor een demonstratie met een videocopter. De videocopter is een klein model helicopter uitgerust met een video/fotocamera.

De videocopter kan ingezet worden bij grote branden of incidenten om snel een overzicht van de situatie te krijgen. Brandweerregio Zuid-Holland-Zuid bekijkt of de aanschaf van een videocopter interessant is. De videocopter behoort tot de categorie VTOL (Vertical Take of and Landing) vliegtuig(jes). De videocopter is van 4 onafhankelijke borsteloze rotoren voorzien. De behuizing is volledig van carbon gemaakt en de bediening is voorzien van een dubbele super FM ontvanger en GPS.

De mini-helicopter kan zowel radiografisch als met de hand bestuurd worden als ook via GPS-coördinaten. De besturing is zo geconstrueerd, dat zodra de handmatige besturing stopt, de mini-helicopter op deze locatie blijft staan. Uitgerust met camera kan de videocopter 20 minuten vliegen op één accu. Het wisselen van de accu is een kwestie van seconden. Indien vergeten wordt tijdig te landen, zal de videocopter middels een noodprogramma landen.

De videocopter vliegt nagenoeg geruisloos en heeft een actieradius van 500 meter.