Brandweer assisteert bij koelen bruggen in Zuid-Holland-Zuid (video)

Sinds deze week worden verschillende bruggen in de regio Zuid-Holland-Zuid gekoeld met water. Tijdens extreme tempraturen zetten de brugdelen uit waardoor het sluiten en openen van de bruggen bemoeilijkt wordt. Soms is een brugdeel dusdanig uitgezet dat de brug helemaal niet meer geopend kan worden. Om deze problemen te voorkomen worden flinke hoeveelheden water over de bruggen gespoten. Op die manier koelt de brug af en wordt het uitzetten tegen gegaan. 

De brug tussen Zwijndrecht en Dordrecht en de brug over de Noord tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam zijn twee voorbeelden van bruggen die worden gekoeld. Met brandslangen wordt water vanuit de rivier omhooggepompt om vervolgens het water over het wegdek te spuiten. Borden wijzen automobilsten op het natte wegdek en verkeersregelaars helpen fietsers en brommers over de brandslangen. 

Vanavond bleken de maatregelen die zijn genomen om de brug over de Noord te koelen niet voldoende. De brug dreigde, ondanks de maatregelen, alsnog te beschadigen. Er werd besloten om met een blusboot van de brandweer water op de brug te spuiten. Ook reed er een vrachtwagen met een speciale sproeier over de brug om het wegdek nat te houden. In tegenstelling tot berichtgeving van de politie, via social media, kon de brug open blijven voor al het verkeer.

https://www.facebook.com/471272422892602/videos/2704337189777857

De stadsbrug tussen Zwijndrecht en Dordrecht: 

dxk5tI.jpeg

ufpPF4.jpeg

lRiW8y.jpeg

RnwdzR.jpeg

QT47mU.jpeg

thXhtp.jpeg

De brug over de Noord:

raeo4a.jpeg

I64QYm.jpeg

sfG8VT.jpeg

CiOOJQ.jpeg

hjHcGL.jpeg