Brand verwoest leegstaande boerderij

Brand verwoest leegstaande boerderij

In een leegstaande boerderij op de hoek van de Hugo de Grootlaan en de Zegwaartseweg heeft brand gewoed. Bij aankomst van de eerste blusvoertuigen sloegen de vlammen uit het dak en uit de ramen van de voorgevel van het middengedeelte. Direct na aankomst werd er opgeschaald naar “grote brand”.

De eerste bluseenheden hebben direct met succes weten te voorkomen dat de brand zich kon uitbreiden naar een aangebouwde schuur. Hierdoor is de asbesthoudende dakbedekking intact gebleven. Van het hoofdgebouw is nagenoeg het gehele dak door de brand verwoest. Omdat er instortingsgevaar was voor de voorgevel is besloten dat het door de brand aangetaste deel van de boerderij direct gesloopt moest worden.

Op aanwijzing van getuigen heeft de politie vier jongeren in de leeftijd van 12, 13 en 15 jaar aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De jongeren worden gehoord in verband met een mogelijke betrokkenheid bij de brand. Omdat het pand leegstond en er geen activiteiten in plaatsvonden, sluit de brandweer brandstichting niet uit.

Door de meetploegen van de brandweer zijn tijdens de brand metingen verricht in de benedenwindse woonwijk. Er zijn geen concentraties gemeten van gevaarlijke stoffen. Wel is een beperkte hoeveelheid ongevaarlijke asdeeltjes in de woonwijk neergedaald.

De boerderij die in Zoetermeer bekend staat als de “Sara Lidiahoeve” stond al jaren leeg in afwachting van een andere bestemming. De schade als gevolg van de brand is om die reden op dit moment niet in te schatten.