Brand aan boord van schip uit 1929 Hollandsche IJssel Capelle aan den IJssel (video)

Brand aan boord van schip uit 1929 Hollandsche IJssel Capelle aan den IJssel (video)

Dinsdagmiddag is er brand uitgebroken aan boord van een binnenvaartschip op de Hollandsche IJssel ter hoogte van Capelle aan den IJssel. Het schip van 24 meter lang was aan het varen toen er brand uitbrak in de machinekamer. 

De brand greep razendsnel om zich heen en binnen paar minuten stond het woongedeelte en de stuurhut in brand. Het schip de "Stella Maris" is 24 meter lang en komt uit 1929, het is een voormalig binnenvaartschip en vaart nu als recreatievaart. 

Een werkvaartuig van Boskalis heeft het vaartuig naar de kant geduwd waarna de brandweer kon starten met de bluswerkzaamheden. Een blusvaartuig van de Havendienst Rotterdam heeft de brandweer geassisteerd bij de bestrijding van de brand. Ook waren er vaartuigen van Rijkswaterstaat en de KNRM aanwezig. 

De brandweer heeft in samenwerking met de RPA 10 de brand bestreden met schuim. De schipper raakte niet gewond. Het schip moet zoals het er nu naar uit ziet als verloren worden beschouwd. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend.

Renovatie
De "Stella Maris" komt uit 1929 en heeft vanaf die tijd dienst gedaan als binnenvaartschip. De geschiedenis van het vaartuig als beroepsvaart is korter dan haar geschiedenis als recreatievaart. De schipper heeft het schip zelf gerenoveerd en is lange tijd bezig geweest om een certificaat te verkrijgen om weer te mogen varen, dit was inmiddels gelukt. Het schip was onderweg naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar zou het schip een week blijven en haar deuren openen voor het publiek. De "Stella Maris" was ook opgenomen in het 'register varend erfgoed Nederland'.