Brand aan boord tanker geladen met vliegas

Brand aan boord tanker geladen met vliegas

De rivierpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten heeft een onderzoek ingesteld naar een brand aan boord van een tanker, geladen met vliegas, op de Beneden Merwede ter hoogte van Papendrecht. Omstreeks 19.27 uur kwam de melding binnen bij de meldkamer van het KLPD.

De blusboot Zuid-Holland uit Dordrecht en een boot van Rijkswaterstaat, die brandweermensen van Papendrecht had ingenomen, zijn ter plaatse gegaan om het vuur te blussen. De drie opvarenden zijn niet gewond geraakt. De schade aan het schip is beperkt gebleven tot een verbrande motor en compressor in de voorste machinekamer. De brand was omstreeks 20.15 uur meester. Het schip varend op de Beneden Merwede richting Rotterdam is ter hoogte van Papendrecht aan de ankerplaats stilgelegd . Er was geen hinder voor het scheepvaartverkeer. De 50-jarige kapitein van het schip uit Terneuzen is door de rivierpolitie Dordrecht gehoord. De brandweer zal eveneens rapport opmaken.

De brand is vermoedelijk ontstaan door een oververhit stoffilter tussen de motor en een compressor. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest. Vliegas is as die bij de verbranding van o.a. steenkool meegaat met de rookgassen. Vliegas bestaat voor het grootste deel uit siliciumoxide, ijzeroxides en aluminiumoxide. Daarnaast bevat het o.a. zware metalen. Een groot deel van de vliegas wordt verwerkt in cement, beton en straatklinkers. Het verdicht namelijk de structuur van het beton, waardoor het beter beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf.