Bouw noodhospitaal voor besmeurde vogels gestart Maeslantkering Hoek van Holland

Bouw noodhospitaal voor besmeurde vogels gestart Maeslantkering Hoek van Holland

Rijkswaterstaat is gestart met de bouw van een noodhospitaal voor de besmeurde vogels. Op de parkeerplaats van de Maeslantkering in Hoek van Holland worden voorzieningen getroffen om de zwanen een wasbeurt te geven en vervolgens tot rust te laten komen. Voor de "Tijdelijke Opvang Vogels " (TOV) zullen meerdere tenten worden opgezet. 

De overheidsdiensten kwamen tot dit besluit omdat de reguliere opvangplekken tjokvol zitten met besmeurde vogels. Als het noodhospitaal is ingericht, zal het meteen operationeel worden.

Afgelopen weekend verloor een tanker in de Rotterdamse haven meer dan 200 ton stookolie na een aanvaring. Het gevolg was een milieuramp waarbij veel watervogels besmeurd raakten.

[Update 1]
Er zitten zeker nog zo'n 600 zwanen op het water. "De hele zwanenpopulatie die hier woont is besmeurd. Er is echt sprake van een olieramp", aldus een expert. Als de vogels zijn gevangen, worden ze niet meteen gewassen. Ze zullen eerst moeten aansterken. Pas daarna krijgen ze een wasbeurt en kunnen ze revalideren. Het hele proces voor 1 vogel kan wel 10 dagen duren. De gehele reddingsoperatie zal een lange tijd in beslag gaan nemen.

[Update 2]
Hulpinstanties roepen op om NIET op eigen gelegenheid besmeurde watervogels te gaan vangen. Dit tot nader bericht.

[Update 3]
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) gaat het ongeval met de lekgeraakte olietanker bekijken. Het gaat om een zogenaamd "verkennend onderzoek", aldus de veiligheidsraad. 

[Update 4]
Van de ruim 200 ton olie die gelekt is, is inmiddels ongeveer 100 ton geruimd. Dit werk wordt uitgevoerd door Hebo, een gespecialiseerd bedrijf op dit gebied, dat met 6 speciale schoonmaakschepen actief is. Voor de schoonmaak van de ruim 50 binnenvaartschepen is sinds zondagavond een wasstraat operationeel in de Geulhaven. Inmiddels zijn daar 3 schepen schoongemaakt. Ook wordt een wasstraat voor zeeschepen geopend om in totaal 15 vervuilde zeeschepen schoon te maken. Het schoonspuiten gebeurt met hogedruk en warmwater, een langdurig en tijdrovend proces.

[Update 5]
Morgen zullen de eerste zwanen worden opgevangen in het noodziekenhuis bij de Maeslantkering. De slachtoffers worden eerst gestabiliseerd en krijgen daarna een wasbeurt. Rijkswaterstaat zegt dat de noodopvang er zeker een aantal weken zal staan.

[Laatste Update]
De veiligheidsregio doet dringend het verzoek om niet het water van de Nieuwe Waterweg in te gaan om zwanen te redden. Er staat te veel stroming, dit is levensgevaarlijk en hindert de scheepvaart.