Blokkeerschip Ever Given legt aan in Rotterdamse haven

Het containerschip 'Ever Given' van rederij Evergreen is vanmorgen rond 5 uur aangekomen in de Rotterdamse haven. Het schip blokkeerde in maart een week lang het Suez-kanaal in Egypte. Dat leidde tot grote problemen over de hele wereld.

Het 193 kilometer lange kanaal verbindt de Rode Zee met de Middellandse Zee en voorkomt dat schepen duizenden kilometers om moeten varen om hun bestemming te bereiken. De blokkade leverde daarom grote problemen op: honderden schepen kwamen stil te liggen. De schade werd geraamd om zo'n 400 miljoen dollar per uur dat het kanaal geblokeerd was.

Met het lostrekken van het schip bleek de ellende nog niet over. De transportkolos bleef nog maanden aan de ketting bij Egype liggen omdat een schadevergoeding werd geëist. Na maanden onderhandeling lijkt daar een akkoord over bereikt. Een voorschot van 600 miljoen dollar werd betaald waarna het schip met vervolg mocht. Een aantal weken later komt het schip aan in Rotterdam en kunnen veel ondernemers hun goederen tegemoet zien.

Aan boord zijn duizenden containers die nu in meerdere haven gelost worden. De bemanning, 24 Indiërs, mag vanwege de coronaregels het schip in Nederland niet verlaten.

xXnm5r.jpg

8v8kUx.jpg

kcGYMp.jpg

M4VgDk.jpg

JTrNnd.jpg

AagJN2.jpg

G6KatC.jpg

Q7wbem.jpg