Bewoners nog niet terug naar woning na explosie Moddermanstraat

Bewoners nog niet terug naar woning na explosie Moddermanstraat

De bewoners van de 150 woningen in het flat waar zondagmiddag een explosie plaatsvond kunnen nog niet terug naar hun woning. Dat maakte woningcorporatie Havensteder maandag bekent aan de bewoners van de Moddermanstraat. Havensteder heeft gezorgd dat de mensen de eerste nacht opvang hadden, maar hebben met klem gevraagd aan de getroffenen om voor hun eigen onderdak te gaan zorgen. Dat gaat om bewoners van 50 woningen in het flat waar de explosie plaatsvond. 

Havensteder zegt op hun website dat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van opvang. Zij zeggen dat zij uit ervaring weten dat veel bewoners het liefst bij familie en of vrienden onderdak zoeken. Maar als dat niet het geval is vraagt Havensteder contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij. Havensteder voegt daar aan toe dat verzekeringsmaatschappijen deze schades dekken en het vakmensen zijn die gewend zijn slachtoffers van dergelijke calamiteiten snel en goed te helpen. Als de bewoners ook geen verzekering hebben wordt er gevraagd contact op te nemen met Havensteder om te kijken welke oplossing er mogelijk is.

De explosie vond rond half vijf zondagmiddag plaats in een flat aan de Moddermanstraat in Rotterdam - Schiebroek. De explosie werd gevolgd door een heftige uitslaande brand die gepaard ging met veel rookontwikkeling. Meerdere flatgebouwen en laagstaande woningen raakten door de explosie zwaar beschadigd. Bij de explosie raakten meerdere mensen gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle en de ambulancedienst werkte samen met twee Mobiel Medisch Team's om de slachtoffers te behandelen.

Gewonden
Bij de explosie raakten 13 mensen gewond. Twee van hen raakten zwaargewond en werden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Vier andere slachtoffers werden ook overgebracht naar het ziekenhuis maar konden na behandeling het ziekenhuis weer verlaten. De andere slachtoffers zijn ter plaatse behandeld aan hun verwondingen. Onder de zwaargewonden is de 67-jarige bewoner van het pand waar de explosie plaatsvond. Het slachtoffer is nog steeds niet aanspreekbaar. Het is voor de politie dus ook nog steeds niet duidelijk wat er in de woning heeft plaatsgevonden.

USAR
Omdat de explosie een behoorlijk ravage heeft aangericht en de hulpdiensten niet overal in het flat meer konden komen en er zeker van te zijn dat er niemand meer onder het puin lag, is het USAR Team opgeroepen. Het USAR team is een team dat gespecialiseerd is in het zoeken naar mensen onder het puin. Dit doen zij met vele soorten materialen, maar de beste neuzen van het team zijn de speurhonden. Toen de brandweer de laatste brandhaarden onder controle had kon het USAR Team met een speurhond aan de slag om te zoeken naar eventuele slachtoffers. Uiteindelijk is er niemand meer onder het puin aangetroffen.

Onderzoek
De politie en de brandweer zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de explosie. Wat er precies gebeurd is, is niet bekend. Dit onderzoek moet voorzichtig gebeuren omdat het flat na de explosie niet volledig betrouwbaar meer is. Tijdens de afwezigheid van de bewoners houd de politie extra toezicht op het pand. Van veel mensen liggen er in de woningen nog persoonlijke bezittingen. Maar ook nog huisdieren.

Leefbaar Rotterdam
Leefbaar Rotterdam wil dat er deze week nog een  spoeddebat plaatsvind over de explosie aan de Moddermanstraat. Er zou te veel naar de regels worden gekeken en staan de bewoners van het flat in de kou. Leefbaar vind dat er een oplossing moet komen voor de bewoners, zowel financieel als met andere middelen. Volgens de partij is er altijd wel een potje geld te vinden om dit voor elkaar te krijgen.