Beelden en gevel beklad in Rotterdam

Afgelopen nacht heeft een actiegroep het beeld van Piet Hein op het Piet Heynsplein in Rotterdam beklad. Ook een gevel van een museum aan de Witte de Withstraat werd beklad. Op het beeld van Piet Hein werd onder andere "killer" en "dief" geschreven. Op de gevel van het museum stonden rode handafdrukken.

Actiegroep "Helden van Nooit" heeft de bekladdingen inmiddels opgeeist via social media. Inmiddels is dat bericht wel verwijderd. Volgens de actiegroep zijn de Nederlandse zeevaarders nooit helden geweest. Ze eisen de verwerping van "onterechte helden".

Vanwege de bekladdingen heeft de organisatie van het museumschip de "Halve Maen" ook maatregelen genomen. Het schip ligt afgemeerd dichtbij het beeld van Piet Hein. Zo hebben zij onder andere de VOC-Vlag en de Geuzenvlag naar beneden gehaald. Ook wordt er extra beveiliging ingezet.

Volgens de actiegroep zouden de rode handen staan voor het koloniale geweld van Witte de With. Ook zeggen zij dat zij voort te borduren op de Black Lives Matter demonstraties. 

Ook het beeld van Pim Fortuyn is zwarte tape aangebracht. Kort na de demonstratie van Black Lives Matter werd dit beeld ook al beklad. 

De gemeente Rotterdam is vanochtend direct begonnen met het schoonmaken van de beelden en de gevel. De eigenaren van de museum wilde aanvankelijk de rode handen laten staan. Ook zij wilde een statement maken maar in goed overleg met de gemeente Rotterdam wordt die gevel ook schoon gemaakt.

Leefbaar Rotterdam stelt vragen over de bekladding aan het college van Burgemeester en Wethouders. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels aangifte gedaan van de vernieling.

OJDH6m.JPG

qRWpo7.JPG

ifz2NA.JPG

j9lEiJ.JPG

iZU36M.JPG

hGw4rG.JPG

zY3753.JPG