Arrestatieteam haalt Syriëganger direct na veroordeling op

Arrestatieteam haalt Syriëganger direct na veroordeling op

Een arrestatieteam van de politie heeft dinsdagmiddag in Spijkenisse een 36-jarige man aangehouden. De man was eerder die dag in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof Den Haag.

De man is door het gerechtshof veroordeeld voor het uitreizen naar Syrië met een terroristisch motief. De man kreeg hiervoor een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Het Haags gerechtshof acht bewezen dat de man uit Spijkenisse in juni 2014 is uitgereisd naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij het toenmalige ISIL. Het gerechtshof heeft dit gebaseerd op een door de man ingevuld aanmeldingsformulier voor deze organisatie. Verder vroeg de man een wereldpas aan, schreef zich uit bij de basisregistratie persoonsgegevens van de gemeente en verklaarde zelf dat hij in juni 2014 naar Turkije was vertrokken.

Op het aanmeldingsformulier van de man was ingevuld dat hij als zelfmoordvechter zou willen strijden. Het hof heeft hieruit afgeleid dat de man zich met een terroristisch motief heeft aangemeld bij ISIL. De verdachte is ongeveer 2 weken weg geweest uit Nederland.