Ambulances uit Rijnmond assisteren bij VU Medisch Centrum na gesprongen waterleiding

Ambulances uit Rijnmond assisteren bij VU Medisch Centrum na gesprongen waterleiding

Een gesprongen waterleiding heeft dinsdagochtend voor veel overlast in Amsterdam, vlakbij het VU ziekenhuis. Bij het VUMC zou geen stroom meer zijn op diverse afdelingen en uit voorzorg zijn ambulances uit diverse veiligheidsregio's, waaronder ook uit de regio Rijnmond, ingezet. Meerdere afdelingen van het VUMC worden geëvacueerd en patiënten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in de regio Amsterdam.

Hulpdiensten hebben in verband met de coördinatie opgeschaald naar GRIP2. Het waterlek is gedicht en straten werden leeggepompt.

Tegen het einde van de ochtend werd gemeld dat het evacueren van het ziekenhuis niet nodig zou zijn. Eén patiënt moest een dringende operatie krijgen vandaag. De patiënt is overgebracht naar een ander ziekenhuis waar de operatie wel door kon gaan.

Evacuatie in volle gang
Omdat de directie van het VUMC de komende dagen niet kan garanderen dat de continuïteit van de zorg gegarandeerd kan blijven werd er toch besloten het hele ziekenhuis te evacueren. Door de overstroming zijn er grote problemen ontstaan in de stroom- en drinkwaterfaciliteiten van het ziekenhuis. Ongeveer 500 patiënten zullen overgebracht worden naar andere ziekenhuizen. Woensdag blijft grotendeels de polikliniek gesloten, op enkele behandelingen na die wel verricht gaan worden.

Het ontruimen van het ziekenhuis gaat langzaam, men beschikt maar over twee liften welke met de hand bediend moet worden. Om die reden kan het tot diep in de nacht gaan duren eer alle patiënten elders zijn ondergebracht. Zij worden daarbij vanavond onder andere geassisteerd door 50 strijdkrachten van het Korps Mariniers maar ook de brandweer. Zij tillen de patiënten naar beneden via de trappen. Omstreeks 20:00 uur dinsdagavond waren er 200 patiënten geëvacueerd.