Ambulancedienst Rotterdam start met First Responder Biketeam

Sinds maart 2022 kent Rotterdam een nieuw team binnen de ambulancezorg. Het First Responders Biketeam van Ambulance Rotterdam Rijnmond (ARR).

Waarom een biketeam?

Een steeds groter wordende stad met toenemende drukte in het verkeer deed besluiten dat er verandering moest komen om snelle hulp te kunnen bieden aan personen in medische noodsituaties. Daarom werd het First Responders Biketeam (FRBT) opgericht.

Wie zijn de bikers?

First Responders Bikers zijn ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen die naast hun werkzaamheden op de ambulance ook gebruik maken van de fiets. Een First Responder voorziet in reguliere ambulancezorg en is een aanvulling op de Rapid Responder in de auto en op de motor. Met speciaal daarvoor uitgeruste onderhoudsarme fietsen kan een team dat uit twee bikers bestaat zich sneller en veiliger verplaatsen op drukke plekken. Denk hierbij aan evenementen of tussen winkelend publiek, maar ook andere lastig te bereiken plekken.

Welke trainingen moet de bikers gehad hebben?

Om bij het FRBT te kunnen is het een vereiste dat je al werkzaam bent als ambulancechauffeur of verpleegkundige. Daarnaast moet een training gevolgd worden om te leren omgaan met de fiets, ook wel fietsbeheersing genoemd. De bikers leren tijdens deze trainingen om zich te soepel te verplaatsen tussen het publiek, maar ook om noodstops te maken. Ook wordt geoefend om trappen op en af te gaan. Aan het einde van de trainingen zal een praktijkexamen plaatsvinden. Als deze met goed resultaat afgerond is, kan de kandidaat zij zich aansluiten bij het team. Wat heeft het biketeam allemaal bij zich tijdens een dienst? In principe heeft het FRBT alles bij zich dat een reguliere ambulance ook bij zich heeft. De fiets is niet geschikt voor patiëntenvervoer. Daarvoor kan een reguliere ambulance opgeroepen worden die liggend vervoer kan verzorgen.

In de regel kunnen de bikers dus alles doen wat zorgpersoneel op een reguliere ambulance ook kan. De biketeams beschikken onder andere over een zogeheten locator, portofoon, pager, telefoon en tassen voor de medische inventaris. Ook een Corpuls hartmonitor maakt onderdeel uit van de uitrusting.

De fiets.

De fiets is van kwalitatief duurzaam materiaal. De onderhoudsarme fietsen zijn speciaal geselecteerd voor het werk in de stad. Ze zijn compact, wendbaar, gebruiksvriendelijk en kunnen tegen een stootje. Door de sterke vering en bredere banden zijn stoepranden en trappen geen probleem.

L8PVBJ.jpg

GEM1br.jpg