Alerte feestvierders sluiten inbreker in aan de Botter in Maassluis

Alerte feestvierders sluiten inbreker in aan de Botter in Maassluis

Een 25-jarige man is zondagmiddag aangehouden voor het inbreken in een woning aan de Botter in Maassluis. Hij klom via een dakraam het pand binnen, maar had daarbij geen rekening gehouden met een groep feestvierders. Zij hadden vrij zicht op de actie van de man. Rond half vijf ’s-middags werd de politie gebeld voor een inbraak in een woning. Getuigen zagen namelijk een onbekende man de woning aan de Botter binnen gaan via het dakraam. Daar kwam hij korte tijd later ook weer uit, met een tas in zijn hand. 

De getuigen waren op dat moment een verjaardag aan het vieren en besloten met elkaar de woning en de achtertuinen te omsingelen. De verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats, probeerde na zijn klimavontuur nog te ontkomen aan de visite, maar kon geen kant op. Toegesnelde agenten konden de man snel arresteren en meenemen naar het politiebureau.

Daar werd de inbreker gefouilleerd en bleek hij weggenomen spullen uit de woning bij zich te hebben. Deze zijn in overleg met justitie aan de eigenaar teruggegeven. De man zit nog vast.

Belang van 112 bellen
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. De politie roept buurtbewoners dan ook op om 112 te bellen bij dit soort situaties. Hiermee kunnen we met elkaar een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Zoals ook in Maassluis is gedaan.

Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen.

Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.