Actievoerder leggen blokkades

Actievoerder leggen blokkades

De feestelijke opening van de Betuweroute is ondanks blokkadeacties op het spoor toch van start gegaan. De route van de feesttrein werd wel aangepast, zo meldt de NOS.

Opening Betuweroute
Actievoerders van GroenFront! hebben zaterdagmiddag op zes plaatsen het spoor geblokkeerd. Per plek waren vijf tot tien mensen vastgeketend aan het spoor. Tien actievoerders zijn opgepakt omdat ze geen identificatiebewijs konden laten zien.Rond 18.00 uur zijn de blokkades opgeheven.

Overbodig
De feesttrein kon niet verder rijden dan de tunnel bij Kijfhoek in Barendrecht. Daar ligt een betonblok op het spoor. Groenfront! vindt dat de Betuwelijn overbodig is en te veel natuur heeft gekost.

De acties werden volgens de Spoorwegpolitie gehouden bij Oud-Alblas, Gorinchem, Meteren en Elst. De laatste twee plaatsen liggen in het zuiden van Gelderland.

Geopend
Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag in Barendrecht de opening verricht van de Betuweroute. De 160 kilometer lange goederenspoorlijn die de Rotterdamse haven met het Duitse achterland verbindt is nu officieel in bedrijf.

De vorstin gaf vanaf het plaatselijke NS-station het startsein voor de eerste trein die vertrok vanaf het rangeerterrein de Kijfhoek bij Zwijndrecht. In werkelijkheid gaat het om een "feesttrein" waaraan railgoederenvervoerders een wagon hebben aangehaakt.

Folklore
Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) deed het protest af als acties van 'individuen die zich niet aan de wet houden'. Volgens hem zijn acties tegen dit soort grote infrastructurele projecten 'folklore'. De eerste 'echte' commerciële goederentrein vertrekt maandag. Ongeveer zevenhonderd genodigden uit binnen- en buitenland woonden de opening bij.