Actiedag tegen agressie hulpverleners

Actiedag tegen agressie hulpverleners

Om de agressie tegen hulpverleners een halt toe te roepen, hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vakbonden vandaag een landelijke actiedag georganiseerd onder de noemer 'Ik meld geweld'. Er worden bestuurders en werknemers opgeroepen om samen tot oplossingen te komen.

Als om 12.00 uur de sirenes klinken is dat tegelijk de start van de landelijke actiedag tegen agressie. Gemeenten organiseren zelf een bijeenkomst om over de eigen problemen te kunnen praten. In de Maasstad vinden o.a. bijeenkomsten plaats in het Maasstad ziekenhuis en Willemsplein. Deelnemers zijn vooral politie, ambulance- en brandweerpersoneel, en verpleging. 

Ook het openbaar vervoersbedrijf RET komt met maatregelen. Zij wil o.a. haar conducteurs net zoveel bevoegdheid geven als een buitengewoon opsporingsambtenaar. Ook wil zij een nummer hebben waar mensen hun klacht op kunnen doorbellen of sms'en. Een tram blijft een aantal weken in Rotterdam rijden om extra aandacht te geven aan het geweld tegen hulpverleners en werkers in de openbare ruimte.

In anderhalf jaar tijd zijn achttienduizend meldingen van geweld tegen hulpverleners binnengekomen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Dat zijn er elke dag ongeveer dertig. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Justitie. Het gaat om zowel fysiek geweld als bedreiging.

Daders van geweld tegen hulpverleners worden zwaarder en sneller gestraft. Voor geweld tegen ambtenaren hanteert justitie een dubbele strafeis. Het is niet duidelijk of dit leidt tot minder geweldsincidenten.