Acht aanhoudingen bij grote controle tegen ondermijning Waalhaven Rotterdam (video)

In de Waalhaven in Rotterdam hebben diverse overheidsdiensten donderdag een grote actie gehouden tegen ondermijning. Daarbij zijn acht aanhoudingen verricht, onder andere voor het in het bezit zijn van een vuurwapen.

Tussen 14 en 22 uur stonden onder andere de politie, gemeente, Openbaar Ministerie, belastingdienst, douane, Koninklijke Marechaussee, handhaving, Frontex en ook Belgische politie opgesteld op de Anthony Fokkerweg in het Waalhavengebied. Het doel van de controle was om ondermijning tegen te gaan: criminelen die gebruik maken van diensten uit de bovenwereld, zoals bijvoorbeeld garages om verborgen ruimtes in te bouwen of makelaars om panden aan te kopen waarin dan criminele activiteiten kunnen plaatsvinden.

Motorrijders begeleidden voertuigen vanuit heel Rotterdam-Zuid en het havengebied naar de controleplaats. Daar werden zowel de inzittenden van de voertuigen als de voertuigen zelf grondig gecontroleerd. Personen zijn bijvoorbeeld gecontroleerd op hun identiteit, openstaande schulden bij de belastingdienst, nationaliteit en meer. In de voertuigen werd met name gezocht naar verboden middelen en waren zoals drugs, wapens, (neppe) merkkleding, verborgen ruimtes en geld. Daarbij zijn door de Douane ook speurhonden ingezet. Ook werd naar de staat van de voertuigen zelf gekeken.

In één van de gecontroleerde voertuigen werd in een tas een vuurwapen aangetroffen. De politie hield de twee inzittenden aan. Een hondenbegeleider van de politie heeft het wapen veiliggesteld. Het voertuig is grondig doorzocht. Daarnaast zijn diverse personen aangehouden voor het in het bezit zijn van (hard)drugs en voorbereidingen op het verhandelen daarvan. In totaal zijn negen auto's in beslaggenomen. 8 vanwege openstaande belastingsschulden en één zeer dure auto door de politie, met een eigenaar die verder geen inkomsten had. Hij wordt verdacht van witwassen. Drie mannen zijn aangehouden die rondreden in een huurauto met honderden ponypacks: verpakkingen met gebruikershoeveelheden cocaïne. De diensten hebben daarnaast veel informatie verzameld om daarmee ondermijning tegen te gaan. 

De laatste controle van deze omvang in de regio Rotterdam was in 2019. Vanwege de coronapandemie was het niet mogelijk om controles van deze omvang te organiseren. Bij deze controle zijn zo'n 180 overheidsmensen betrokken.

t5sO3t.jpg

TeRfNj.jpg

1PfxiS.jpg

YFeIJX.jpg

sq0X9x.jpg

cVVuCQ.jpg

8xH7Bg.jpg

oGg0Mu.jpg

QfcOWx.jpg

Ux1p2w.jpg

yYa8A0.jpg

uJYFZc.jpg

RDSMWc.jpg

x7ty2b.jpg

sazQ3C.jpg

UObLx8.jpg

aMMdN5.jpg

 

Aanhoudingen en doorzoekingen voor verboden (vuur)wapenbezit:

 

C7m9d8.jpg

XwYoS9.jpg

Lsedgo.jpg