Aanhoudingen na drugshandel en witwassen

Aanhoudingen na drugshandel en witwassen

Na enkele maanden van onderzoek is op maandag 21 januari een Schiedams echtpaar (40 en 41 jaar oud) aangehouden op verdenking van onder andere drugshandel en witwassen sinds 1 januari 2005.

Het echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij het opzetten van hennepkwekerijen, de handel in softdrugs, het witwassen van criminele gelden en het bezit van vuurwapens. Bij diverse doorzoekingen zijn vele luxe goederen in beslag genomen. Gedurende het onderzoek zijn drie vuurwapens gevonden.

Aanleiding

Mede naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem, werd op 6 juli 2007 in een pand aan de Delftweg een grote hennepkwekerij ontdekt. De agenten die het eerst ter plaatse waren, en die het pand nog niet binnen waren gegaan, waren in burgerkleding. Zij werden toen ze weer wegreden, eveneens in een burgerauto, klemgereden op de Overschiese Kleiweg. Toen de ,,klemrijders'' ontdekten dat ze met de politie te maken hadden, reden zij met hoge snelheid weg. In het pand aan de Delftweg werden vervolgens 2700 volgroeide hennepplanten en een vuurwapen gevonden. Enkele in de hennepkwekerij aanwezige ,,bewakers'' werden aangehouden. De auto die betrokken was bij het klemrijden werd later staande gehouden en de inzittenden werden aangehouden.

Verhoren

Tijdens de eerste verhoren, gaven de verdachten aan dat zij onder meer een tweetal bedrijven hebben waarmee zij zeer veel geld verdienen. Het gaat om een trouwautoverhuurbedrijf en een autopoetsbedrijf, waarvoor overigens weinig klanten waren. Op de bovenverdieping van de bedrijfsruimte werd ook een hennepkwekerij gevonden. Van die kwekerij bleek enkele weken voor de aanhoudingen te zijn geoogst. Die oogst (50 kilo toppen) werd op weer een andere plaats in beslag genomen.

In beslag nemen van luxe goederen

Na onderzoek bestaat nu het vermoeden dat de twee al enige jaren op grote schaal hennep hebben geteeld in diverse bedrijfspanden. Huur en contracten met Eneco stonden vermoedelijk op naam van katvangers. De opbrengsten van de kwekerijen zijn onder andere op gegaan aan luxe goederen. Zo zijn bij huiszoekingen, onder andere in het woonhuis van het echtpaar, auto's, een quad, een motor, negen minibikes, sieraden en horloges in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op een chalet in de omgeving van Apeldoorn. Het onderzoek wordt nog voortgezet. In totaal zijn ongeveer vijftien mensen aangehouden. Van hen zitten er drie in voorlopige hechtenis. Naast het echtpaar is dat een 36-jarige Schiedammer.