Aanhoudingen na bedreiging met vuurwapen en mes Kerkhoflaan Rotterdam

Aanhoudingen na bedreiging met vuurwapen en mes Kerkhoflaan Rotterdam

Tijdens een huiszoeking, op zondag 12 juni, trof de politie in een woning aan de Witte de Withstraat in Dordrecht, een hennepkwekerij, een verboden stroomstootwapen en een nepvuurwapen aan. De politie hield twee Rotterdammers van 17 en 26 jaar en een 31-jarige vrouw uit Dordrecht aan. Dit alles na een mishandeling in Rotterdam. ]

Een getuige meldde zondagavond half negen dat een man voor een horecagelegenheid aan de Kerkhoflaan was mishandeld. De man, een 37-jarige Rotterdammer, zou geslagen zijn  en bedreigd met een vuurwapen en een mes. Na de mishandeling en bedreiging reden de verdachten weg in een personenauto.

BTGV
Direct werd het kenteken, dat genoteerd was, opgeslagen in het ANPR-systeem. De betrokken auto werd later op de avond gesignaleerd op de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht. De twee inzittenden, een man en een vrouw zijn door agenten met behulp van Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) uit de auto gepraat en aangehouden. De vrouw is een 31-jarige inwoonster uit Dordrecht en de man een 17-jarige Rotterdammer. Ook een 26-jarige Rotterdammer werd aangehouden op de Witte de Withstraat op verdenking van medeplichtigheid.

Onderzoek
Het onderzoek leidde vervolgens naar de woning aan de Witte de Withstraat, waar een doorzoeking plaatsvond. Hier trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij, een nepvuurwapen en een taser aan. Wat er exact is gebeurd en wat de relatie is van de aangehouden verdachten wordt door de politie verder onderzocht.

Gevaar speelgoedwapens
Sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als mensen zich bedreigd voelen door een dergelijk wapen of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Speelgoedwapens worden bij dreiging of bij twijfel over echtheid bij iedereen, ongeacht de leeftijd, in beslag genomen.