Aanhoudingen bij invallen in growshops

Aanhoudingen bij invallen in growshops

Onder de vlag van het RIEC zijn de Gemeente Rotterdam, de Zeehavenpolitie en de Belastingdienst gestart met een onderzoek naar de betrokkenen bij een growshop in het Waalhavengebied te Rotterdam. Het vermoeden was dat vanuit de growshop niet alleen artikelen die behoren tot de gebruikelijke inventaris van een growshop werden verkocht, maar dat er ook hennep werd bewaard en/of verkocht. Mogelijk werd er vanuit de growshop ook hennep vervoerd/afgeleverd. Het onderzoek leidde donderdag 12 februari 2015 tot een gezamenlijke actie.

Die dag vielen agenten van het RIE en de Zeehavenpolitie het pand aan de Van Riemsdijkweg in Rotterdam binnen. Tegelijkertijd legde de Belastingdienst bezoeken af bij een viertal woningen in Rotterdam-Zuid. De Belastingdienst is op de woonadressen en een growshop in Brielle binnengetreden om nog openstaande belastingschulden te innen. Uit onderzoek was al eerder gebleken dat achter de growshop in Brielle en de growshop aan de Van Riemsdijkweg dezelfde mensen zitten. 

Aanhoudingen 
Een ander adres was al eerder ontruimd door een gerechtsdeurwaarder. Bij de inval op de 12e zijn drie mannen in de leeftijd van 20, 33 en 45 jaar en afkomstig uit Rotterdam aangehouden. Alle drie zijn inmiddels weer op vrije voeten, één daarvan is nog verdachte. Later zijn er nog drie verdachten, mannen van 37, 40 en 42 jaar oud, aangehouden en gehoord, namelijk de eigenaar en medewerkers van de in het pand aan de Van Riemsdijkweg gevestigde growshop. De laatste aanhouding vond vorige week plaats. Ook deze drie verdachten zijn inmiddels weer heengezonden.Door de intensieve samenwerking tussen Openbaar Ministerie, Zeehavenpolitie en de Belastingdienst is vooralsnog een einde gekomen aan een in twee growshops gevestigde organisatie in de kweek en (vermoedelijke) handel in softdrugs.

De inboedel van beide growshops, met een geschatte waarde enkele tienduizenden euro's, is inmiddels geruimd. In de growshop aan de Van Riemsdijkweg werd naast ruim 4 kilo hennep, met een waarde van zo'n 20.000 Euro, ook een gasdrukpistool aangetroffen.

Opiumwet 
Tijdens het binnentreden van een van de panden ontdekten de aanwezige politiebeambten dat er geknoeid was met de elektriciteitsmeter.

Om veiligheidsredenen heeft een medewerker van Stedin de installatie gecontroleerd en vastgesteld dat de bewoner op die wijze elektriciteit illegaal betrok van zijn buren.

Het onderzoeksteam van de politie zal een bestuurlijke rapportage uitbrengen aan de gemeente/het RIEC met het verzoek aan de burgemeester om een bestuurlijke maatregel te nemen op grond waarvan het pand definitief gesloten kan worden. Per 1 maart zijn in de Opiumwet de mogelijkheden om bedrijven en personen die verdacht worden van voorbereidingshandelingen voor de kweek of teelt van soft drugs verruimd. Dat betekent dat ook uitbaters van growshops onder omstandigheden strafbaar kunnen zijn op grond van de Opiumwet.

Ondermijning

De actie vond plaats in het kader van de aanpak van zogenoemde ondermijnende activiteiten, activiteiten waarbij vermenging van onder- en bovenwereld plaatsvindt. Binnen de aanpak van ondermijning werken overheidsinstanties als RIEC, politie, Fiod, belastingdienst, openbaar ministerie en gemeenten en provincies samen.