8,5 jaar cel in megaproces drugshandel Rotterdamse haven

8,5 jaar cel in megaproces drugshandel Rotterdamse haven

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag in een megaproces over internationale drugshandel gevangenisstraffen tot 8,5 jaar opgelegd. Een aantal verdachten werd gedeeltelijk en twee van hen helemaal vrijgesproken van de misdrijven waarvoor ze terecht stonden. Van de 17 verdachten moesten drie veroordeelden onmiddellijk de cel in.

In het vonnis tegen de hoofdverdachte bracht de rechtbank naar voren dat de man zich met anderen op grote schaal en vaak schuldig heeft gemaakt aan de invoer van cocaïne. Het ging om cocaïne die vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen werd verscheept. De verdachte was steeds met (de voorbereiding van) meer transporten tegelijk bezig.

Onaanvaardbaar
De rechtbank noemde harddrugs een ernstige bedreiging van de volksgezondheid. Ze bevorderen ook de toename van vermogen- en geweldsdelicten.  “Het is bekend dat gebruikers veelal strafbare feiten plegen om aan geld te komen voor de aanschaf van drugs. Dit is maatschappelijk gezien onaanvaardbaar.”

De verdachte heeft zich volgens de rechtbank uitsluitend laten leiden door zijn streven naar geldelijk gewin en heeft niet nagedacht over de verstrekkende gevolgen voor de samenleving.