40 Ton vuurwerk in beslag genomen

40 Ton vuurwerk in beslag genomen

De politie heeft in december, in samenwerking met andere overheidsinstanties, 40.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk was onjuist geclassificeerd en illegaal.

De 40 ton illegaal vuurwerk zat verpakt in twee containers. De partij werd ontdekt op een haventerrein in de Europoort tijdens het scannen van containers door de Douane, in opdracht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Vervolgens heeft het Regionaal Milieu Team van de Regionale Recherche Dienst van het Rijnmondse korps, samen met de Inlichtingen en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM en de Inspectie Verkeer en Waterstaat de containers over laten brengen naar een landelijk opslagcomplex. Daar is de inhoud aan een nader onderzoek onderworpen.

Het ging om nitraatvlinders, Romeinse kaarsen, flowerbeds, mortierbommen van het kaliber 3, 4 en 6 inch. De constructie van het vuurwerk gaf aan dat het bedoeld was voor consumenten op de Nederlandse markt.
Het gaat hier om zeer gevaarlijk, en vuurwerk, waarin veel giftige zware metalen zijn verwerkt. Bij het afsteken van het gevaarlijke vuurwerk komen hierdoor giftige stoffen vrij.

Het onderzoek naar de verantwoordelijk(en) wordt voortgezet.