3e dag Wereldhavendagen Rotterdam (video)

3e dag Wereldhavendagen Rotterdam (video)
De Wereldhavendagen 2016 zijn weer voorbij. De organisatie heeft een voorzichtige schatting gemaakt waaruit blijkt dat zo'n 380.000 mensen het maritieme evenement hebben bezocht. Dit zijn er meer als in 2015, echter gooide het weer toen flink roet in het eten. Op een enkele plensbui na was het op de slotdag een drukte van belang. Zeker op de Kop van Zuid moesten mensen geduld hebben om langs de kades te wandelen in verband met de drukte. 

Met name bij het offshore-schip van Jumbo Shipping, de Jumbo Javelin, stonden bezoekers lang in de rij voor de gangway eer zij dit machtig grote drijvende kolos konden bekijken. We vallen wellicht in herhaling maar de nautische demonstraties op de Nieuwe Maas waren weer goed voor overvolle kades. Was het niet een demo waarbij een SAR-helikopter de show steelde, dan wel de Koninklijke Marine met hun zeer wendbare NH-90 gevechtshelikopter maar ook varend materieel. 

De demonstraties van hulpdiensten op het veiligheidsplein waren ook vandaag goed voor volle tribunes. De politie demonstreerde een BTGV-aanhoudingstechniek van verdachten. Hiermee wordt op een veilige manier vuurwapen gevaarlijke personen 'uit een voertuig gepraat' door agenten met getrokken wapens. Ook waren er leerzame demo's te zien hoe men moet handelen bij een reanimatie. De jeugdbrandweer van de veiligheidsregio nodige kinderen uit om onder andere een brandje te blussen in een ton. De antieke voertuigen van de politie waren weer te bewonderen en zo liep men door waar tal van ambulances stonden waar men een kijkje in kon nemen.

Met de komst van het populaire MediaTV.nl naar de Wereldhavendagen wisten zij opnieuw de bezoekers te verrassen. Uit de regio Haaglanden kwamen twee motoren van de brandweer naar de stand zodat de kids, maar ook ouders daarmee op de foto konden in de speciaal opgestelde fotohoek van MediaTV. Daarbij stond ook nog de motorambulance van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door uitleg te krijgen van beide motoren werd men op de hoogte gesteld welke rol deze vervullen in beide veiligheidsregio's. De motorambulance draaide als een pilot, die geen vervolg krijgt. Hiermee is de motorambulance in het Rotterdamse straatbeeld verleden tijd.

P&O Ferries liet de Pride of Hull tijdelijke afmeren bij de cruiseterminal hetgeen weer voor veel oploop zorgde. Het schip keerde men voor de kade met het voorschip richting zee. Zo kon men het schip goed van dichtbij bewonderen, dat dagelijks de oversteek maakt naar het Engelse Hull vanuit de Europoort. De Aeolus van Van Oord kreeg veel bezoekers te verwerken langs de Parkkade. Zaterdagavond werd ook het vuurwerk ontstoken vanaf dit werkschip en waren er optredens van artiesten. 40.000 mensen zagen het vuurwerk vanaf de kades in Rotterdam.

De organisatie van de Wereldhavendagen is tevreden over het verloop van deze dagen. 'The Smartest Port' is ten einde gekomen als thema van deze Wereldhavendagen 2016. We kijken uit naar een nieuwe editie op 1, 2, en 3 september 2017.