28 mariniers doorstaan Final Exercise Van Genthkazerne Rotterdam (video)

28 mariniers doorstaan Final Exercise Van Genthkazerne Rotterdam (video)

Vrijdagmorgen zijn 28 mariniers onder luid applaus van familie aangekomen bij de Van Genthkazerne aan het Toepad te Rotterdam. De mariniers waren afgelopen zondag vertrokken van de militaire kazerne voor hun Final Exercise (FINEX). Dit is de afsluitende oefening na van de 24 weken durende opleiding tot marinier. Afgelopen zondag zijn de mariniers afgedaald van de Van Brienenoordbrug waarmee hun FINEX begon. Vervolgens zijn zij naar de RDM-werf en de wijk Heijplaat in Rotterdam getrokken. Na deze eerste actie hebben de mariniers in IJsselmonde een amfibische actie uitgevoerd. 

De laatste actie van deze intensieve week was gisteren bij fort Sabina in Numansdorp. De mariniers hebben in de afgelopen week tientallen kilometers gelopen om zich te verplaatsen. Dit gebeurde met zware bepakking in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Afgelopen nacht hebben de mariniers de laatste 25 kilometer gelopen richting hun thuisbasis de Van Genthkazerne. De FINEX eindigde voor de aspirant-mariniers na een traditionele eindmars voor op het plein van de kazerne. Hier namen zij in het bijzijn van (oud)-mariniers, familie, vrienden en hoogwaardigheidsbekleders de mariniersbaret in ontvangst.

De FINEX geeft invulling aan al de elementen die belangrijk zijn voor de jonge marinier: het werken in uitdagende maritiem-expeditionaire omgeving met fysieke en mentale ontberingen. Bovenal is de FINEX de gelegenheid om te laten zien dat de aspirant-mariniers beschikken over de Korpswaarden: verbondenheid, kracht en toewijding. Tijdens de FINEX van afgelopen week hebben 28 van de 29 deelnemers de test doorstaan.

Voorafgaand aan de binnenkomst van de mariniers werd de vlag halfstok gehesen. Dit in verband met de omgekomen apache vliegers, de 30-jarige kapitein René Zeetsen en de 26-jarige 1e luitenant Ernst Mollinger, in Mali. Na een indrukwekkende minuut stilte speelde de Marinierskapel de: Last Post.