22 verdachten aangehouden na bekerfinale in Rotterdam

22 verdachten aangehouden na bekerfinale in Rotterdam

Rechercheurs van de politie Rotterdam en Amsterdam hebben maandagochtend 28 juli 22 verdachten aangehouden voor de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip op 21 april 2014. Die dag werd vanuit een vak met Ajax-aanhangers vuurwerk gegooid, en bovendien werden in het stadion vernielingen aangericht. 

De wedstrijd tussen Ajax en PEC-Zwolle moest door deze gebeurtenissen langdurig stilgelegd worden. Om de verdachten op te sporen is een gezamenlijk opsporingsteam met rechercheurs van de politie Rotterdam en Amsterdam geformeerd. Het team staat onder tweehoofdige leiding van een Rotterdamse en een Amsterdamse officier van justitie.

40 verdachten

Het grootste deel van de mensen die de vernielingen aanrichtten en het vuurwerk gooiden, had tijdens de actie hun gezichten onherkenbaar gemaakt. Rechercheurs van de politie Rotterdam stonden voor de lastige taak om beelden van de strafbare feiten te koppelen aan beeldmateriaal waarop de verdachten wel herkenbaar in beeld waren. Dit bleek een tijdrovende klus. Uiteindelijk lukte het om van 40 verdachten de strafbare handelingen vast te leggen in afzonderlijke dossiers. Deze dossiers zijn vervolgens overhandigd aan de politie Amsterdam voor de herkenning van de verdachten. Op een enkeling na, is dit gelukt. De nu bekende verdachten komen voornamelijk uit Noord-Holland en variëren in leeftijd van 17 tot 31 jaar.

Bekendmaken

De foto's van de verdachten die niet door politiemensen herkend zijn, zullen donderdag 31 juli op www.politie.nl worden geplaatst. Personen die betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden en die publicatie van hun beeltenis willen voorkomen, kunnen zich ten allen tijde vrijwillig bij de politie melden.

Aanhoudingen

De Rotterdamse en Amsterdamse officier van justitie die het onderzoek naar het gooien van het vuurwerk en de vernielingen in de Kuip leiden, besloten dat de verdachten zoveel mogelijk op één dag zouden worden aangehouden. Dat is vandaag gebeurd. Alle aangehouden en inverzekeringgestelde verdachten worden verhoord. De verdachten die vandaag niet werden aangetroffen op een bekend adres, zullen later alsnog door de politie worden aangehouden.

Stadionverbod

Waarschijnlijk moeten alle verdachten zich in november voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor openlijk geweld tegen goederen en/of personen. Alle verdachten zullen op grond van de Voetbalwet een stadionverbod gecombineerd met een meldplicht tijdens wedstrijden van Ajax krijgen uitgereikt van de Amsterdamse officier van justitie. Ook worden vandaag alle namen van de geïdentificeerde verdachten doorgegeven aan de KNVB. De voetbalbond kan hen dan een algeheel stadionverbod opleggen.