2 mei is Reddingbootdag bij de KNRM

2 mei is Reddingbootdag bij de KNRM

Op zaterdag 2 mei organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op meer dan 45 locaties in het land. De dag om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Beleef het mee! Actie, daar is waar het draait bij de KNRM. 

Op het moment dat de pieper gaat, komen de vrijwilligers van de KNRM in actie: ze ontdoen zich van de dagelijkse zaken, spoeden zich naar het boothuis, varen uit en verlenen als ze ter plaatse zijn, hulp aan mensen die op of aan het water in de problemen verkeren. De 1.300 vrijwilligers kunnen dat alleen doen door de steun van meer dan 80.000 donateurs. Zij komen ook in actie, maar dan in financiële zin. 

De KNRM werd in 1824 opgericht en nog altijd werkt de landelijke hulpverleningsorganisatie geheel zelfstandig, zonder subsidies van de overheid, maar met de steun van de ‘Redders aan de Wal’, de geuzennaam van de donateurs. Als dank voor die vaak jarenlange steun halen de vrijwilligers op 2 mei alles uit de kast. Spectaculaire demonstraties, rondleidingen door boothuizen zijn slechts een paar ingrediënten van wat Reddingbootdag voor de bezoekers onvergetelijk maakt. En het allermooiste, voor jong en oud, is dat de bezoekers zélf de actie kunnen ervaren: mee op de reddingboot, in volle vaart!

“Donateur? Meevaren!  Meevaren? Donateur worden!”

Reddingbootdag in Hoek van Holland duurt van 10.00 tot 16.00 uur. 2 mei is ook een uitgelezen moment voor niet-donateurs om kennis te maken met de KNRM en om in te schrijven als nieuwe donateur.

Redding winkel artikelen – voorlichting water veiligheid, donateurskraam, inschrijven en afhalen opstapkaarten om mee te varen. Donateurs kunnen (op vertoon pasje) meevaren en kennismaken met een van de reddingboten:

De Jeanine Parqui, de KNRM reddingboot Hoek van Holland

Reddingboot van 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade

De Koningin Juliana, voormalig reddingboot Hoek van Holland, 1967-1991.

De locatie op Nationale Reddingbootdag bij KNRM reddingstation Hoek van Holland is het terrein van Rijkswaterstaat aan de Koningin Emmaboulevard. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij laat deze dag de hulpverlening op het water uitgebreid aan bod komen. De bezoeker kan zich breed oriënteren hoe de vrijwillige waterhulpverleners te werk gaan en met welke materialen.